A gyors betöltődési idő kiváló felhasználói élménnyel párosítva csodákra képes. Rengeteg helyen olvashatjuk, hogy a WordPress most minden szabadúszó és weboldal tulajdonos álma: egyszerűen kezelhető minden egy helyről, plusz a végletekig rakható különböző funkciókkal. Akár webáruházat szeretnél, akár landoló oldalt, kalkulátort vagy időpontfoglaló rendszert, ennek lefejlesztésére mind van lehetőség a platformon belül. De vajon az előnyökön kívül vannak hátrányai is a komplex CRM rendszernek? Elérhető a használatával a fél másodperces betöltődés?

A felhasználói élmény rohamosan fontosabbá válik napjainkban, és ez szinte mindenre rányomja a bélyegét előbb-utóbb. A marketingkampányok eredményessége sokszor a weboldalon dől el, ahol az érdeklődő leadja ajánlatkérését, vásárol, böngészi a tartalmakat, regisztrál. Ezeket a folyamatokat sokszor feladatunk könnyen elérhetővé tenni és érthetővé, mindezt rendkívül gyors kiszolgálással: hasonlóan, mint a népszerű franchise gyorséttermeknél (csak online természetesen). Online akkor lehetsz sikeres vállalkozó, ha ezzel már a versenytársaid előtt jársz és egyre magasabb szinten szolgálod ki.

Hogyan javítható a weboldalak felhasználói élménye?

Ha konkrétan szeretnénk meghatározni a felhasználói élmény javításának lépéseit, akkor a következőket emelném ki feladatként:

  • Törekedjünk a gyors betöltődési időre és tartsuk 0,5-3 másodperc közötti értéken.
  • Legyen egy átlátható menürendszerónk, ahonnan a legfontosabb tartalmakat bármikor elérhetjük. Tartalmas oldal esetén ez legyen struktúrált.
  • Vizsgáljuk meg alapvető folyamatainkat (regisztráció, vásárlás, kapcsolatfelvétel), és ahol lehet egyszerűsítsünk.
  • Az elemek ne legyenek túl közel egymáshoz, ne tömörítsünk túl sok információt az oldalakra.
  • Használjuk a márkánk arculati színeit, betűtípusait, tegyük könnyen olvashatóvá a tartalmakat.
  • Tartsunk rendszeresen technikai auditot: késleltessük a nem szükséges JavaScript és CSS elemeket, minimalizáljuk a kódot, gyorsítótárazzunk (ha lehet szerver oldalon).
  • WordPress esetén semmiképp se foltozzuk a témánkat bővítményekkel. Maximum 7-10 plugint érdemes aktívan tartani, a nem szükségeseket törölni.
  • Tartsuk tisztán az adatbázisunkat, itt érdemes negyedévente nagytakarítást végezni.

És még rengeteg pontot hozhatnék, amivel fejleszthető a felhasználói élmény. Ez 2022-ben a Google hivatalos publikációi alapján már kritikus fontossággal bír majd a rangsorolásnál, tehát több időt kell szentelnünk rá. A Google több platformján is megjelent ez a menüpont, többek között a Search Console-ban. Így mindig figyelemmel kísérhetjük weboldalunk állapotát.

Egyik a partnerünk WordPress alapú weboldallal keresett meg minket, hogy segítsünk a keresőoptimalizálásban és a betöltődési idő javításában. Összeraktunk egy 15 feladatból álló közös projektet, aminek keretében célként jelöltük ki a PageSpeed 90+ és a minimum 70-es SEO pontszámot. Az eredmény az alábbi előtte-utána összehasonlításban tökéletesen megmutatkozik.

Visszatérve a kérdésre: vajon elérhető WordPress oldal esetében is álmaink 0,5 másodperces betöltődési ideje? Közös együttműködéssel megvalósítottuk partnerünk elképzelését, plusz a SEO pontszámot is felhúztuk 85-re. Mindig igyekszünk elöl járni, figyelni a Google algoritmus frissítéseit, a technológiai változásokat és felhasználói elvárásokat. A legjobb helyen jársz, ha szeretnéd elképzeléseidet a gyakorlatba ültetni online.