A körülöttünk lévő világ sokat változott az elmúlt csaknem 2 évben. A járványhelyzetnek köszönhetően hatalmas lökést kapott a digitalizáció, sok cég számára ez volt a túlélés eszköze, míg mások esetében csak a hangsúly tevődött át – igen rövid idő alatt és szignifikánsan – a személyes vásárlásokról az online értékesítés irányába.

A vizuális tartalmak mennyisége és ezzel a vizuális tartalomfogyasztók száma is jelentős emelkedésnek indult. Jól látszik ez a Instagram, Pinterest, Tiktok felhasználók számának dinamikus növekedéséből.

Instagram felhasználók száma

Milyen social media trendek várhatók 2022-ben

A korábbitól eltérő szerepkört kaptak a legnagyobb social media oldalak: míg indulásukkor a meglévő barátokkal, ismerősökkel történő kapcsolattartás volt az elsődleges céljuk, addig az elmúlt években már inkább az új ismerettségek kialakításának (gondoljunk csak a különféle csoporttokra) és a vállalati brandek megjelenítésének egyik platformja lett. A cégek jelenléte nagyban befolyásolta a hirdetések számának növekedését és ezzel együtt a hirdetési költések áremelkedését is. A verseny várhatóan 2022-ben tovább fog élesedni és valamelyest ez átalakítja majd a Facebook használati szokásainkat is – legyen szó privát tartalomfogyasztásról, vagy vállalati jelenlétről.

Megfigyelhető egyfajta decentralizáció is: a költséghatékony működés egyik záloga a diverzifikált marketing mix lett. Az egyes social felületeket a lehető legpontosabb célközönség célzással, specifikációval érdemes a jövőben kezelni és ennek érdekében olyan taktikákat is érdemes alkalmazni, mint pl. a versenytárs figyelés, a tudatos kulcsszó használat (SEO), az A-B tesztek alkalmazása (amit ma már számos, mesterséges intelligencián alapuló segítségével egyszerűsíthetünk).

Hogy mit tehetünk még az egyedi és nagy nézettséget/olvasottságot, magas elérésszámot produkáló tartalmakért? Egyedi tartalmakkal és vagy szakértői szerepkörrel, influenszer marketinggel, Storykkal, videós, vagy animált tartalmakkal, live streaming adásokkal népszerűbbekké válhatunk. Továbbra is fontos lesz a #-ek használta, ami amellett, hogy segíti az egyes témák visszakereshetőségét, ha egy-egy témát szárnya alá vesz a social média társadalma, és felkapott lesz, vagy egy éppen aktuális trendet tudunk magas labdaként lecsapni és lereagálni, az nagyot húz a megtekintések számán. (2020-ban ezek lesznek a legfelkapottabb hastegek: https://blog.kicksta.co/trending-instagram-hashtags/) Ami egyébként hastegektől függetlenül igaz. Ha valami éppen aktuális és tudunk kapcsolódni hozzá, az mindig eléri a kellő hatást. Erre 2 példa az utóbbi időszakból:

Milyen social media trendek várhatók 2022-ben

https://www.youtube.com/watch?time_continue=48&v=9rx7-ec0p0A&feature=emb_logo

Még két érdekes trendet szeretnék megemlíteni. Az egyik a zöld gondolkodás térnyerése, aminek részben szintén indikátora volt a pandémia. 2022-től ez a fajta hozzáállás már olyan alapvetés lesz, ami a jövő fogyasztói számára éppolyan természetes mutatószám, mint az élelmiszerekben az összetevők felsorolása, vagy az eltarthatóságot jelző dátum. Nem lehet kikerülni.

A másik a podcastek térhódítása. Akik már „megteltek” vizuális tartalmakkal (vagy épp úton vannak és vezetnek), szívesen válogatják meg azokat az információkat, amiket hallgatni szeretnének. Többek között ez a felhasználói igény, valamint a cégek szakértői szerepkörének bővülése is indulkálhatta az auditív tartalomgyártás népszerűvé válását. Sok esetben ez a kommunikációs csatorna tud teret engedni az igazán mély, szakmai tartalmaknak. Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy van még bővülési lehetőség a podcastok színpalettáján a jövő évben is.