Napjainkban már a gyorsaságon és hatékonyságon múlik minden szolgáltatás digitális jövője. Talán a legfontosabb, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítést kelljen megtennie egy érdeklődőnek a szolgáltatás igénybevételéhez, amihez hozzátartozik a hatékonyan felépített és modern megoldásokkal fűszerezett, gyors és dinamikus weboldal.

Kampányaink eredményessége nem csupán a beállításokon, kreatív grafikai tartalmakon, optimalizáláson és célzáson múlik, hanem a weboldal felhasználói élményétől is. Hiába terelünk rengeteg potenciális érdeklődőt a landoló oldalunkra, ha 10-15 másodperces betöltődési idővel kell számolnia a látogatónak, akkor nagy a valószínűsége, hogy kilép és keres egy másik megoldást a problémájára. Így viszont a kampányokra fordított összeg nagy része veszne kárba, ami semmiképp sem célunk fizetett hirdetések futtatása esetén.

A modern weboldalak legnagyobb előnye, hogy rendkívül gyors betöltődési sebességet biztosítanak akkor is, ha az oldalra egy nagy költségvetésű kampányt futtatva rengeteg látogatót terelünk. Ennek előnye, hogy az értékesítési tölcsérünk elején megalapozzuk az első benyomást a felhasználóban, aminek hatására nem veszítünk látogatókat, illetve növekedhet az átlagos oldalon töltött idő is.

WordPress alapú weboldalak esetében kiemelten fontos, hogy a lehető legkevesebb bővítményt használjuk (kizárólag a kulcsfontosságúakat) egy optimalizált alapsablon mellett, és próbáljunk meg alternatív megoldásokkal előállni a vizuális megjelenéseket illetően.

Ami talán a legnagyobb változást hozhatja a weboldal betöltődési sebességében az a képek optimalizálása, nagytakarítás és a gyorsítótárazás.

A weboldalon elhelyezett és feltöltött képek méretét javasolt 50-300 Kbyte között tartani, amit a felbontás és a minőség optimalizálásával tudunk megtenni például Adobe Photoshop vagy Irfanview alkalmazásokkal. A legtöbb esetben a hosszú betöltődési idő orvosolható a képek méretének optimalizálásával, és a fölösleges médiafájlok eltávolításával, azonban vannak kivételek.

Sokszor a tárhelyszolgáltató által nyújtott GZIP tömörítés és gyorsítótárazás nem tartalmazza a JavaScript és CSS fájlok minimalizálását és késleltetését. Erre azért van szükség, mert túl sok dinamikusan betöltődő script és nagyméretű CSS fájlok lassíthatnak a betöltődési időn, amit egy jól működő bővítménnyel tudunk a leggyorsabban orvosolni.

A legjobb, ha a betöltődési idő javítása érdekében fejlesztői csapathoz fordulunk, akik magas hatékonysággal tudják megoldani a problémát viszonylag rövid időn belül és garanciálisan.

Egyik ügyfelünk, az Erdei Coaching esetében futtattunk Google keresőkampányokat, amik magas CTR és alacsony kattintási költségek mellett hoztak látogatókat a weboldalra. A cél az, hogy minél több olyan konverziót érjünk el, aminek segítségével Dórának egyre több és több erdei túrára lesz lehetősége érdeklődőivel. A kampányok szuperül futottak, azonban a konverziók száma valamiért elenyésző volt. A céloldal felépítése felhasználóbarát és könnyen áttekinthető, a kampányok jó belső mutatószámokat hoztak, így a problémát a webhelysebességben kellett keresnünk.

Erre hívtuk segítségül a Google egyik eszközét, a PageSpeed Insights-ot. Amit láttunk, hogy a mobilos betöltődési idő az új látogatók esetében akár a 15-20 másodpercet is elérheti. Ezt megerősítette, hogy az analitika alapján a mobilos visszafordulási arány 100% volt. Az ideális betöltődési idő 2-3 másodperc körüli érték, tehát egyértelműen megtaláltuk a konverziók útjában álló szűk keresztmetszetet.

Egy héten belül sikerült ezt orvosolni, majd a következő hónapra emeltünk a napi költésen a keresőkampányok esetében. Ennek eredményeképp egy hét alatt annyi ügyfél jelentkezett coachingra, hogy teljesen betelt Dóra naptára az idei nyárra! Sikerült megtalálnunk az alacsony konverziós arány okát, és ezzel hozzájárultunk a közös sikerekhez.

Mindenképp ajánlott rendszeresen mérni a weboldalunk betöltődési idejét, ugyanis a látogatók első benyomását is meghatározza, és nem utolsó sorban csökkenthető a weboldalon mért visszafordulási arányt.

Ezzel akár magasabb konverzióra és jobb felhasználói élményre számíthatunk, amit a Google és Facebook hirdetéskezelői is jutalmaznak majd. Előrébb kerülhetünk a keresések során a rangsorban és/vagy alacsonyabb kattintási költségek mellett több látogatót terelhetünk a céloldalra.