Ügynökségként szeretnénk segíteni abban, hogy miben kell gondolkoznod, ha profi online megjelenésre törekszel, de cikkünk segít abban is, hogy tökéletessé tedd a weboldalad és marketinged.
A web stratégiai piramis megértéshez, valamint a jövőbeli marketing stratégiád kialakításához FONTOS tudni: a médiumok közül megkülönböztetjük a saját médiát (weboldal), a szerzett médiát (közösségi oldalak) és a fizetett médiát (hirdetések).
De most nézzük meg, amiért összegyűltünk, a web stratégiai piramis felépítését.

web strat giai piramis orig Effectivo Communications
A web stratégiai piramis alján a tartalom szerepel, melyet a használhatóság (usability), a keresőoptimalizálás, majd a közösségi média és a PPC követ. Ez a piramis forma mutatja meg, hogy mi mire épül.

A tartalomMiért is fontos ez a fentebbi bevezető gondolat? A saját média előnye, hogy saját felügyeleted alatt tudod tartani, költségvetése alacsony, bármikor változtatható és akár korlátlan az élettartalma (amíg fizeted a domaint, tárhelyet J).
Az olvasókat, érdeklődőket azért is érdemes a saját weboldalra terelned, mert ott minden információt megtalál, nem befolyásolja az adott algoritmus a tartalmak megjelenését. Itt jelennek meg a piramis alján található tartalmak.PRO TIPP tartalmakhoz: blogcikk, iparági hírek, sajtóban történő megjelenés vagy egy díj megnyerése (ez a hír, a PR), videó, infografika, korábban kiküldött hírleveled, vásárlói visszajelzés, podcast, kép vagy képgaléria, tesztek, felmérések, tanulmányok, termékleírások, a szolgáltatás bemutatása, de akár szakmai fórumot is üzemeltethetsz.
A weboldal használhatósága – 2. szintA usability, más néven a webergonómia alatt azt értjük, hogy a honlap felhasználó barát, vagyis adott környezetben, az adott felhasználó, az adott feladatot könnyen el tudja végezni. Ilyen lehet például a könnyű vásárlás a webshopban, vagy egy kapcsolati űrlap egyszerű kitöltése és elküldése.

weboldalad webergonómiai szempontból tökéletes, ha

 • hibátlanul működik,
 • megbízható és pontos (arra az oldalra vezet a link, amire a felhasználó szeretne),
 • könnyen használható
 • élvezetes élményt nyújt (pl. egy 404-es hibaoldal)
 • jelentéssel bír a felhasználó számára.

PRO TIPP használhatósághoz:

 1. Hick törvénye: kevesebb à több; kevesebből könnyebb választani.
 2. Fitts törvénye: nagyobb, közelebb à könnyebb; pl. a kurzorhoz közelebb legyen a CTA gomb, ezzel megkönnyítve a felhasználó döntését.

SEO, keresőoptimalizálásHarmadik szintje a piramisnak a keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO). A keresőoptimalizálással azt segíted elő, hogy a keresőmotorokban a weboldalad organikusan előrébb kerüljön egy-egy, bizonyos kifejezésre.
A keresőoptimalizálásnál megkülönböztetjük az on-site SEO-t, amivel kifejezetten a weboldalunkat és annak belső tartalmát tesszük keresőbaráttá.  Ehhez szükséges megtudnod, hogy milyen kulcsszavakat kell a honlapon elhelyezni, de semmiképpen se halmost azokat. Maximum 2-3%-nyi kulcsszó legyen az adott landing oldalon, különben büntetni fog a Google keresője és hátrébb sorol az organikus találati listán.
Másik része, amiről ne feledkezz meg, az az off-site SEO. Mi is ez pontosan? Külső keresőoptimalizálás. Jó, mi? J Ez alatt értjük a linképítést, mely során egy adott landing oldalt erősítünk meg, adott kulcsszóra optimalizálva. De ezt se vidd túlzásba semmiképpen. Havonta maximum 20-25 elfogadott külső linkkel dolgozz, és építs rá folyamatot.

Ne halmozz kulcsszavakat, ne építs több 100 linket nagyon gyorsan, különben belefutsz a Black Hat SEO-ba, ami a tiltott keresőoptimalizálást jelenti.
PRO TIPP SEO-hoz: mindig használd a meta lírásokat (tilte, descrition, keywords), legyen reszponzív az oldalad (használhatóság, ugye), adj címet a képeknek, formázd a weboldali szöveget: kiemelés, dőlt betű, H1-H2-H3-H4 az oldalcímnek és alcímeknek. Vedd meg a domaint 4-5 évre előre, sokat dob az oldal erősségén (domain authority). 😉

A közösségi média szintjeVolt már szó tartalomról, használhatóságról, keresőbaráttá tetted a weboldalad, ideje odairányítani az embereket a social mediaból. De honnan is? Innen:

 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
 • TikTok
 • LinkedIn
 • Pinterest

A közösségi platform az, amit szerzett médiának nevezünk. Nem a tied, te csak használod a felületet, nem tudni milyen algoritmusok alapján helyezi el a tartalmakat a felhasználók felé, ráadásul bármikor törölhetik a tartalmadat, csatornádat L
Ezért is kell mindennek megjelennie a weboldaladon (első pillér).
Viszont kiválóan alkalmasak arra, hogy a honlapodra tereld terméked, szolgáltatásod iránt érdeklődőket. Viszont ez nem mindig (sőt!) megy organikusan, ehhez hirdetések is kellenek.
PRO TIPP közösségi médiához: szegmentáld a tartalmad, ne mindent jeleníts meg minden csatornán. Pl. a Facebookon értékesítesz vagy kapcsolatot tartasz a vevőiddel, követőiddel, míg az Instán kizárólag a branded, céged hátterét mutatod be képpel, videóval szöveggel. Így több tartalmad lesz több csatornán, ahol ki-ki érdeklődése, elköteleződése alapján, követni fog. Stimt?

A 3. média és az 5 pillér – a fizetett hirdetésekA PPC (Pay-Per-Click), előfeltétele a tartalom, felhasználó barát weboldal, a jól kivitelezett SEO, a közösségi csatorná(i)d, na és a hirdetési fiók megléte.
Magyarországon leginkább a Google Ads-et, Facebookot (+Instát) és LinkedIn-t használják hirdetésekhez. Nem is meglepő, a Google az első, a YouTube a második legnagyobb kereséssel bíró platform, míg a Facebookon kiválóan lehet brandet építeni, vagy éppen követőbázist építeni.
Alapja, hogy a mérési beállítások meglegyenek a hirdetések nyomon követéséhez, különben tudsz optimalizálni, nem éred el a célközönséged, vagy éppen nem tudsz remarketing stratégiát kialakítani.
A fizettet hirdetésnek minősül a PR cikk megjelentetése és az ahhoz kötődő linképítés is, csak hogy ne feledkezzünk meg a web stratégiai piramis harmadik eleméről se.
PRO TIPP hirdetéshez: mindig használj UTM paraméterezést, ha a weboldaladra tereled a célközönséget, ebben segít a Google eszköze.
De hogy ne legyen ilyen egyszerű (vagy mégis az így átfutva?), ekkor következik az online marketing stratégia kialakítása, benne a célok meghatározásával, a taktika kialakításával, végül pedig a megvalósítással. Ne felejtsd, az Effectivo Communications csapat minden szinten tud segítséget nyújtani!
Web stratégiai piramisra, online jelenlétre fel!