Így javítottuk partnerünk SEO ponszámát

október 26, 2021In BlogBy Buzás Balázs

Online marketing mesterfogások egyszerűen!

Megjelenni a Google keresőben a tevékenységünkkel releváns kulcsszavakra, bizony aranyat érhet. Rengeteg forrásból kaphatunk olyan információkat, hogy a keresőoptimalizálás már halott szakma és már csak fizetett hirdetésekkel, értékelésekkel és struktúrált tartalomkészítéssel érhetünk el eredményeket. A digitális marketingnek egy fontos terölete a SEO, amit a többi területhez hasonlóan nem érdemes elhanyagolni – foglalkoznunk kell vele.

Ha felépíted webáruházad vagy céges weboldalad, akkor bizonyára felmerülhet benned a kérdés, hogy:

  • Oké, de honnan szerzek rá majd látogatókat?
  • Hol találnak rám a potenciális érdeklődőim, célpiacom?
  • Hol találják meg a weboldalamat ügyfeleim, partnereim?

A válasz nagyon egyszerű: az esetek 90%-ában a Google keresőt fogják segítségül hívni az emberek, ha valamilyen problémára szeretnének megoldást találni. Emellett természetesen, ha egy átfogó stratégia keretében építed márkaismertséged, közösséged és gyűjtesz értékes feliratkozókat (akiket edukálsz és értékes tartalmakkal támogatod a bizalomépítés fázisát), akkor jó eséllyel tehetsz szert konkrét keresésekre a Google-ből.

Egyik fogászati eszközök forgalmazásával foglalkozó B2B partnerünk számára végeztünk SEO elemzést és optimalizálást. Azt tudni kell róluk, hogy Magyarországon a legnagyobb ügyfélkörrel rendelkező és több fogászati márka kizárólagos forgalmazójaként és márkaszervizeként működik a cég. Több mint 5000 termékkel rendelkezik a webáruház, ezért bizony „nem piskóta” egy ilyen projekt teljes kivitelezése.

De hol kezdtük és hová jutottunk mindössze 5-6 munkaóra befektetéssel?

Futtattunk egy általános vizsgálatot mielőtt belevágtunk volna a projektbe. Azt találtuk, hogy érdemes az alapokat rendbe tenni a legtöbb fontos aloldal és termékkategória tekintetében – gondolok itt a meta-title és meta-description elemekre. A Joomla tartalomkezelő rendszerre épülő webáruház esetében mintegy 50-55 aloldalt optimalizáltunk, beállítottunk az eddiginél hatékonyabb gyorsítótárazást, JavaScript és CSS késleltető/tömörítő bővítményt és a globális beállításokat is finomhangoltuk.

Keresőoptimalizálásnál mindig végzünk versenytárs elemzést, és annak megfelelően prioritizáljuk az egyes oldalakat. Meghatározzuk, hogy szükséges-e a terjedelmes kulcsszó használata oldalanként (long-tail) vagy elegendő az általános. Így hatékonyan pozícionálhatjuk magunkat a kereséseknél, és mindig a releváns kulcsszóra jelenhetünk meg.

Természetesen ez a legtöbb esetben több munkaórát igényel, de már az alapok megfelelő lefektetésével tudunk építkezni a továbbiakban.

Az alapokat képzi többek között, hogy:

  • Legyen a webhelyhez társítva Google Search Console és analitika
  • Megfelelően előállított és dinamikusan frissülő oldaltérképpel rendelkezzünk
  • A meta címsorok és leírások fogják át a tartalmat, és szerepeljen bennük legalább 1-1 fontos kulcsszó
  • H1,H2,H3 címsorainkat a tartalomban rendezzük
  • Javítjuk a webhely egészségét és optimalizáljuk az oldalbetöltődési időt

A Google által bevezetett új algoritmus 2021-ben már magasabb figyalemt szentel a felhasználói élményre (oldalon töltött idő és interakciók) és a webhely egészségi állapotára (oldalbetöltődési idő, struktúrált és optimalizált kódolás, szerver válaszideje). Éppen ezért fontos, hogy olyan szakemberrel nézessük át weboldalunkat, aki holisztikusan képes felmérni a problémákat és képes folyamatosan optimalizálni a tartalmainkat.