Mi, marketingesek nem győzzük hangsúlyozni ügyfeleinknek, hogy a gyors weboldal a felhasználói élmény alapköve, és nagyban befolyásolja azt a döntést, hogy egy potenciális vásárló nálunk, vagy egy konkurensünknél költi el a pénzét. Egy jól működő weboldal nélkül a PPC hirdetések is értelmüket vesztik és pénzégetővé válnak. A hosszú betöltési idő ugyanakkor nem csak a látogatók kedvét veszi el a vállalkozásunktól, hanem hatással van a SEO-ra is, mivel a keresőmotorok a lassú oldalakat hátrébb rangsorolják, ami csökkenti az organikus forgalmat. A weboldalak tulajdonosainak ügyelniük kell hát a teljeskörű optimalizálásra és a folyamatos karbantartásra, függetlenül attól, mely honlapkészítő szolgáltatóval hozták létre oldalukat. Az alábbiakban a Wix-ben felépített weboldalak optimalizálási lehetőségeit vesszük végig, hiszen ez napjaink egyik legnépszerűbb szolgáltatója. A felsorolt tippek többsége azonban bármelyik weboldalra vonatkoztatva megállja a helyét. Vágjunk is bele!

1. Optimalizáld a képeket, animációkat

A lassú betöltési idő gyakran a nagy méretű grafikai anyagok használatából ered. A Wix-ben készült weboldalak (és en bloc a modern felépítésű oldalak) jellemzően sok képet/videót/animációt tartalmaznak, ezért fontos, hogy ezeket optimalizáljuk. Az optimalizálás jelen esetben azt jelenti, hogy az eredeti fájlok méretét csökkentjük anélkül, hogy azok minősége romlana. Az ideális képméret alkalmazása azért különösen fontos, mivel a felhasználók így könnyen betöltődő vizuálokkal találkoznak a weboldalon. A fájlméret optimalizálására számos online eszköz és plug-in áll rendelkezésre ingyenes modulban, a Wix rendszerén belül és kívül egyaránt.

2 Effectivo Communications

2. Használd bátran a Wix Cache-t

A Wix beépített gyorsítótárja (Wix Cache) szintén segít csökkenteni a weboldal betöltési idejét. A Wix Cache funkciója tárolja a weboldalak statikus fájljait, például a képeket és vizuális témákat a felhasználók böngészőjében. Ezáltal, mikor egy felhasználó újra a weboldalra látogat, a tartalom már a böngészőjében van tárolva, így a betöltési idő jelentősen csökken.

 

3. Csökkentsd a Javascript és CSS fájlok számát

Ez minden típusú weboldalnál fontos lépés, ám sokan mégis figyelmen kívül hagyják, ugyanis a kivitelezés már professzionálisabb programozói tudást igényel. A Javascript és CSS fájlok számának csökkentése mellett azok egyetlen fájlba való összevonása is segíthet a problémán. Az összevonáshoz a Wix esetében saját plug-inokat, mint például a Wix Minify vagy a Wix Optimize jaavslunk. Ezek a plug-inok összegyűjtik az összes Javascript és CSS fájlt, majd optimalizálják és egyetlen fájlba tömörítik azokat, ami szintén lecsökkenti a weboldal betöltési idejét.

3 Effectivo Communications

 4. Egyszerűsítsd le a weboldal struktúráját

Amennyiben több archivált aloldal, használaton kívüli űrlap vagy gomb található a weboldalon, érdemes azokat véglegesen törölni a Wix rendszeréből. Ez a lépés nem csak a teljesítménynövelésben segít, hanem a vásárlói út is egyszerűbbé válik általa. A konverzió egyik kerékkötője ugyanis, ha a potenciális vásárló zsákutcába fut, vagyis konkrét céllal érkezik a weblapra, ám az információ cunami okán nem találja azt, amit keres. Ne feledjük: a felhasználói élmény nem csak a sebesség függvénye, hanem hozzátartozik a könnyed oldalnavigáció is.

 

5. Használj gyorsítótár-bővítményeket

A bővítmények használata nem ördögtől való, sőt: igencsak leegyszerűsítheti az életünket, ha egy jól működő weboldalt kívánunk üzemeltetni. Korábban már esett szó a Wix Cache-ről, ám egyéb, a rendszeren kívüli gyorsítótár bővítmények telepítése is segíthet a betöltési idő javításában. A működési elvük gyakorlatilag ugyanaz, mint a Wix Cache esetében: a statikus fájlok a felhasználó böngészőjébe épülnek, így visszatéréskor már egy jobb teljesítményű, gyors weboldallal találja szemben magát.

 

6. Alkalmazd a Wix Turbo technológiát

A Wix Turbo a weboldalgyorsítás aduásza, ugyanis a Wix által kifejlesztett gyorsító alkalmazások kombinációját alkalmazza. Ez a technológia a telepítést követően automatikusan választja ki azt a metódust, ami éppen szükséges az oldalélmény jobbá tételéhez. A Wix Turbo a weboldalak leállásainak és műszaki problémáinak kockázatát is csökkenti.

4 Effectivo Communications

+1. Site booster plug-inok

A teljesítménynövelő bővítmények piacán számos (főleg előfizetés alapú) eszközt találunk, melyek a weboldal optimalizálásának kisebb-nagyobb területeire fókuszálnak, ám vannak köztük olyanok is, amelyek egy alkalmazásként ellátják a fent felsorolt 6 pont mindegyikét. A Wix esetében a legnépszerűbb a Speed Booster by App Sharp nevű bővítmény, mely havonta körülbelül 4 EUR összegért cserébe kínál teljeskörű optimalizálási megoldásokat a felhasználóknak.

Fontosnak tartjuk azonban megjegyezni, hogy nem szerencsés teljes mértékben ezekre az alkalmazásokra hagyatkozni, egy-egy beérkező frissítésük ugyanis okozhat kellemetlen meglepetéseket. Amennyiben Te magad nem is rendelkezel az alapszintű fejlesztői ismeretekkel, úgy érdemes felvenni a kapcsolatot egy programozóval, aki azonnal segítségedre áll, ha az oldalad teljesítménye romlik, vagy elérhetetlenné válik.

Amennyiben elakadtál weboldalad fejlesztésében vagy kíváncsi vagy, hogyan teljesít a honlapod SEO szempontjából, vedd fel velünk a kapcsolatot és összeállítunk egy személyre szabott javaslatcsomagot, amivel csúcsra járathatod vállalkozásod online jelenlétét!